DESTİLASYON(DAMITMA)

    Bir sıvıyı ısıtıp önce buhar haline,sonra da buharı soğutup tekrar sıvıya dönüştürülmesine damıtma denir. Kaynama noktaları farklı sıvılardan oluşankarışımlar damıtma yoluyla ayrılabilir.Karışım kaynatıldığında önce kaynama noktası düşük olan buharlaşır.Bu buhar yoğunlaştırılıp tekrar sıvı elde edilir.Bu yönteme ayrımsal damıtma denir.Kolonya bu yöntemle su ve alkole ayrılabilir.

    Aşağıda sıvıları birbirinden ayırmak için kurulması gereken düzenek görülüyor.Bu    yöntemle sıvıları kaynama noktasına göre ayırırız.

    Örneğin su ve alkol karışımını düşünelim. Cam bolona su ve alkol karışımını koyup, ısıttığımızda 78 oC'de alkol kaynar alkol buharı soğutucudan geçerken sıvı hale geçer ve sudan ayrılır.Yine saf su elde etmek için;örneğin musluk suyunu cam bolona koyup kaynattığımızda,saf su karşıdaki balona geçer ve saf suyu elde etmiş oluruz.